Mnohí ľudia sú v domnienke, že umelé sladidlá sú neškodné a dokonca prospešné pre zdravie, pretože neobsahujú žiadne kalórie. Vyskytujú sa takmer všade: V alkohole, v malinovkách, v energetických nápojoch, v treske, v majonézových šalátoch, jogurtoch, cukrovinkách a žuvačkách. 

Mnoho umelých sladidiel je zaradených medzi rakovinotvorné látky a poškodzujú DNA, no aj napriek tomu sa predávajú. Výrobcovia ich používajú miesto cukru, pretože umelé sladidlá, sú 40x až 400x sladšie ako cukor. Výrobcovia argumentujú tým, že sa jedná o veľmi nízku koncentráciu škodlivých látok a nemožno ich považovať za nebezpečné. Potom sa odvolajú aj na to, že je všetko v súlade so zákonom . Politik, ktorý toto schvaľuje by už mal dávno sedieť v base a nie v poslaneckej ľavici.

Poďme sa teda spoločne pozrieť na syntetické jedy v potravinách v podobe umelých sladidiel. 

E950 Acesulfam K: je 200x sladší ako cukor. Nemá žiadne kalórie. Používa sa v cukrovinkách, nápojoch, žuvačkách, instantnej káve a mrazených dezertoch.  Na testovaných krysách bol evidovaný zvýšený výskyt nádorov. Iní odborníci sa zhodujú, že látka rakovinu nespôsobuje. Veď si len predstavte, že výrobca Acesulfámu zarába miliony ročne a zrazu by o tieto peniažky prišiel. Všetko je to len biznis o peniazoch. Tí, ktorí majú peniaze, majú aj „správnych“ vedcov, právnikov a mediálnych poskokov. Viac o acesulfame (klikni).

 

Aspartam – E951: V roku 1965 pracoval chemik James M. Schlatter z firmy G.D. Searle na lieku pre liečbu peptických vredov. Počas práce sa mu náhodne vyliala jedna chemikália na jeho palec. Keď si tento palec olízal, objavil sladkú chuť aspartámu. Takto sa zrodila asi najnebezpečnejšia a najkontroverznejšia prídavná látka v ľudskej histórii.

Jedna z firiem, ktorá odkúpila od Monsanta práva na aspartám, bola firma Ajinomoto, ktorá predáva aspartám pod značkou Aminosweet. Ajinomoto je svetový líder vo výrobe aspartámu a ovláda 40 % celého trhu. Táto spoločnosť sa okrem iného môže „pochváliť“ vedúcou pozíciou vo výrobe glutamanu sodného (MSG). O tom bude reč v ďaľšom článku.

Aspartám neustále čelí mnohým obvineniam od odbornej i laickej verejnosti. Svetovo uznávaní odborníci varujú pred jeho používaním a upozorňujú na jeho nežiaduce účinky. Podľa Dr. H. J. Robertsa, ktorý venoval viac ako 20 rokov výskumu aspartámu, môžu mať produkty s obsahom aspartámu viacnásobné neurotoxické, metabolické, alergénne a karcinogénne (rakovinotvorné) účinky. Jeho databáza zahŕňa vyše 1300 „reaktorov“, čiže ľudí, ktorí zažili nežiaduce účinky po použití produktov s obsahom aspartámu.

Už v roku 1988, sedem rokov po zavedení aspartámu, 80 percent všetkých spotrebiteľských sťažností, ktoré prijalo FDA o potravinách, súviselo s produktmi obsahujúcimi aspartám. Len v apríli roku 1995 prijali 7 232 sťažností na tieto produkty. V dnešnej dobe vyše 75 percent nežiaducich reakcií na prídavné látky, ktoré prijme FDA, súvisia s aspartámom.

Podľa výskumníkov a lekárov, ktorí študujú nežiaduce účinky aspartámu, môže aspartám spôsobiť:

  • Nádory na mozgu
  • Sklerózu multiplex
  • Epilepsiu
  • Syndróm chronickej únavy
  • Parkinsonovu chorobu
  • Alzheimerovu chorobu
  • Mentálnu retardáciu
  • Lymfóm
  • Vrodené poruchy
  • Fibromyalgiu
  • Cukrovku

Nežiaduce účinky aspartámu tam však ani zďaleka nekončia. Medzi najbežnejšie symptómy použitia aspartámu patria bolesti hlavy, záchvaty, depresia, stuhnutosť, malátnosť, únava, problémy s dýchaním, strata pamäte, bolesť kĺbov, zrakové problémy, sluchové problémy, búšenie srdca, vyrážky, úzkosť, závraty, priberanie na váhe či strata chuti. Viac o jede Aspartam (kliklni).

E954 – Sacharín: má 200x – 700x sladšiu chuť ako cukor. Nemá žiadny energetický obsah. Pridáva sa do žuvačiek, zaváranín, majonéz, vitamínových prípravkov (šumivé nápoje) a radlérov (zmes piva a sladkého nápoja). Vyrába sa z uhlia alebo toluénu.

 

Pri štúdiách na zvieratách bol spozorovaný zvýšený výskyt rakoviny močového mechúra. Ďaľšie testy ukázali zvýšený výskyt nádorov na maternici, vaječníkoch, koži a ďalších orgánoch.  V roku 2000 bol sacharín vyradený zo zoznamu rakovinotvorných látok. Korporácie sa tešia, že môžu zarábať svoje milióny a beztrestne ničiť ľudí. Viac o Sacharíne (klikni) 

 

Cyklamát – E952: používa sa sa ako umelé sladidlo, ktoré je 40x sladšie ako cukor. Najviac sa používa v malinovkách a energetických nápojoch. Vyrába sa synteticky pridaním hydroxidu sódneho alebo vápenátého do cyklohexilaminu, ktorý sa používa ako prípravok proti hmyzu a korózii alebo pri výrobe plastu.

Bolo zistené, že cyklamát E952 v spojení so sacharínom E954  spôsobuje väčší výskyt rakoviny močového mechúra. Viac o jede cyklamát (klikni)

E961 – Neotam: je 8000x sladší ako sacharóza. Pridáva sa do malinoviek, jogurtov a žuvačiek. Niektorí vedci varujú, že Neotam, tak ako Aspartam, môže byť toxický a rakovinotvorný! Viac o Neotame (klikni). 

Určite ste videli veľa článkov o neškodnosti umelých sladidiel. Ľudia, ktorí toto píšu by sa mali hanbiť, pretože len obraňujú výrobcov a predajcov, ktorí podporujú potravinársky – syntetický priemysel a jedy v jedle.

Zdroj: ferpotravina.cz (klikni)

Zdroj: Martin chudý (klikni)

Zdroj: Ján Tuna/A Dost! (klikni)