Kvasená kapusta je naozajstný zázrak. Poznali ho naše staré aj prastaré mamy. Obsahuje vitamín C a K. Má v sebe bohaté množstvo probiokultúrnych baktérií, aby nám správne fungovali črevá, ktoré sú často označované ako druhý mozog. Tieto vitamíny a probiokultúrne baktérie posilňujú náš imunitný systém, aby bolo naše telo v kondícii. Zabraňujú dokonca, aby vírusy, vrátane koronavírusu neprenikli do tela, hovorí redaktor Ján Tuna z relácie A Dost!, a doktorka Hana Střítecká z ferpotravina.cz

 



Kvašáky

Vysoký obsah vitamínov obsahujú aj tzv. kvašáky (kvasené uhorky). Pokiaľ nemáte domáce a chcete ich z obchodu, tak len bez chemických konzervantov, ktoré sú spomenuté nižšie v článku!

 

 

Na toto si dajte pozor

Najlepšia je samozrejme domáca kvasená kapusta. Pokiaľ by ste chceli kúpiť kvasenú kapustu z obchodu, tak nesmie byť sterilizovaná, pretože tepelnou úpravou stratila takmer všetky vitamíny. Ďalej si treba dať pozor na kvasenú kapustu, ktorá obsahuje chemické konzervanty: Sorban Draselný – E202, Benzoan Sodný – E211 alebo Kyselinu Benzoovú – 210.



Tieto konzervanty ničia značnú časť  probiokultúrnych baktérií, takže máte v podstate akoby „mrtvu kapustu“. Ešte väčší problém v týchto konzervantov spočíva v tom, že sú zaradené medzi alergén a rakovinotvorné látky.

Videoreportáž je dostupná tu: (Klikni)