Krehčené kuracie prsia:

Aj na takéto praktiky sa znižujú niektorí výrobcovia. Krehčené mäso v skutočnosti znamená, že mäso je napichané vodou a je to skôr odrb na zákazníka. Ten je v domnienke, že sa jedná iba o zmrazenú kuracinu, v tomto prípade.  Je to v prvom rade chyba kupujúceho, že si neprečíta etiketu. Na lajdáckosť zákazníkov nečítať etikety sa spolieha mnoho výrobcov. Po prečítaní etikety človek zistí, že skutočný objem mäsa je 77% a 23% je voda s „éčkami“. Odfotené v supermarkete Kraj.

Éčka v mrazenej kuracine:

Človek by ani neveril, aký bohatý výber éčok môže nájsť v mrazenom mäse. E508 je chlorid draselný a v mäse zvýrazňuje chuť. V poľnohospodárskom priemysle sa využíva ako hnojivo. Klikni a zisti, čo je E508.

Ďalej tu máme E450 – difosforečňany a E451 trifosforečňany. Tie majú za úlohu udržať  vodu v mäse. Hovorí sa, že odvápňujú kosti. Klikni a zisti, čo je E450 a E451.

Pokračuje to modifikovanými škrobmi ako je napr. E1442. Zvykne sa používať hlavne na zahusťovanie lacnejších kečupov, ale ako máte možnosť vidieť, tak sa používa aj v mrazenom mäse, kvôli udržaniu farby a lesku.  Klikni a zisti, čo je E1442.

Zahusťovadlo E407 – Karagenan, ktorý sa používa prevažne v mliečnych a pekárenských výrobkoch sa vyrába z červených rias. Iný názov pre karagenan je Írsky mech. Pre väčšinu ľudí je karagenan  neškodné „éčko“. U niektorých jedincov sa však môže prejaviť alergická reakcia na koži.  Klikni a zisti, čo je E407.

Zahusťovadlo E415 – Xanthan plní rovnakú úlohu, ako karagenan. Používa sa v mliečnych a pekárenských výrobkoch na zahusťovanie produktov. Je to polysacharid, ktorý sa vyrába z kukurice alebo sóje. Niektorí ľudia majú kukuricu aj sóju alergiu.  Klikni a zisti, čo je to Xanthan.

Ponaučenie na záver:

Vždy si prečítajte etikety, aby ste videli, čo naozaj kupujete. Sú to Vaše peniaze a vaše zdravie! Vy rozhodujete o tom, či si výrobcovia potravín Vaše peniaze aj zaslúžia. Pokiaľ to budete kupovať, výrobca to bude aj naďalej vyrábať. Je to len na Vás…