Dyňa je považovaná za ovocie ale v skutočnosti je to zelenina. Patrí do rovnakého rodu ako uhorka. Dyňa obsahuje viac ako 90 percent vody. To ale nie je všetko. Sladká melónová dužina obsahuje okrem toho aj množstvo vitamínov – A, B6 a C. Lykopén je dôležitá látka, ktorá je výborným antioxidantom a pomáha pri prevencii rakoviny prostaty, prsníka, žalúdka a spája sa so zdravým srdcom.

Rajčina je považovaná za zeleninu ale v skutočnosti ide o ovocie. Polemika o paradajkách zašla v minulosti až na najvyššie posty. Koncom 19.storočia americký súd vyhlásil, že paradajky sú zelenina, keďže sa konzumujú s hlavným jedlom. Europarlament dal však v roku 2011 za pravdu botanikom a rozhodol, že rajčiny sú ovocie.

Rajčiny obsahujú aj silný antioxidant lykopén, ktorý dokáže chrániť naše telo proti vzniku rakoviny. Okrem lykopénu obsahujú ďaľšie prospešné látky: Vitamíny ABE  C  a K vitamíny. Ďalej. Z minerálov je to draslíksodíkhorčíkfosforželezozinok.

Dietologička Lenka Kaprhálová hovorí pre Idnes.cz, že najväčší úžitok máme z tepelne upravených rajčín.

Zdroj: info.sk

Zdroj: Aktuality.sk

Zdroj: Zdravejedlo.sk